Бенчмарковите сортове петрол поевтиняха леко от началото на търговската сесия. Американският лек изгуби 0,45% до 35,33 долара за барел, а брент - 0,53% до 37,64 долара за барел.

Докато засегнатите от ниските цени и спаднало потребление петролни компании бяха изправени пред срив на акциите си, енергийният сектор, който се оказва най-удароустойчив по време на кризата са възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Въпреки спада в отрасъла, той ще е с най-малка степен в сравнение на другите играчи в сектора, посочват от Oilprice.

Всъщност през март, когато започна затварянето на много от развитите икономики, а борсите се сриваха, именно акциите на ВЕИ компаниите се представяха най-добре от борсовите индекси.

Тенденцията на поскъпване на акции е най-ясно изразена при соларните централи, които растат през последните две години. Прогнозата пред тях е, че ще продължат да растат, въпреки трудностите пред енергетиката и икономиката като цяло, именно заради още по-значителните предизвикателства пред другите енергийни отрасли.

Петролните запаси в САЩ доведоха до понижаване на цената

Петролните запаси в САЩ доведоха до понижаване на цената

Свиването на капиталовите разходи заплашва добива до края на годината

От началото на годината, търсенето на ВЕИ все ще нарасне с около 1% на годишна основа, което не може да се каже за другите сегменти на енергийния отрасъл. Производството на възобновяемо електричество се очаква да се покачи с 5% през цялата 2020 г., въпреки трудностите пред отрасъла, е прогнозата и на Международната агенция по енергетиката.

"Инвестициите и финансирането за възобновяемите енергийни източници ще стават все по-трудни за намиране в светлината на кризата. Но коронавирусът създаде значително по-голяма несигурност в петролната и газовата индустрия и акциите на компаниите там, тъй като постави отново на дневен ред въпроса колко време ще е необходимо, за да се достигне пика на търсенето на петрол", пишат от Oilprice.

Докато ВЕИ производството се задържа над водата, не може да се каже същото за офшорния добив на петрол. Отрасълът е изправен пред високо нарастване на инвенториите по света, 50% понижение на цената на суровината от началото на годината и бавно нарастване на търсенето.

Цените на петрола едва ли ще надминат $40 за барел през 2020 година

Цените на петрола едва ли ще надминат $40 за барел през 2020 година

Това показва проучване сред петролни анализатори

В резултат на това, бизнесите от сектора, който формира 30% от глобалното производство на петрол, започнаха рязко да понижават инвестициите си и да спират работа по ключови проекти, като същевременно се изтеглят към сушата, където оперативните разходи са значително по-ниски.

Освен това, в контекста на пандемията, офшорните петролни платформи се оказват в много неизгодна позиция. При работата на тях, служителите са затворени на малка площ за периоди от време, което ги превръща в уязвими места за разпространението на заразата.

Royal Dutch Shell беше изправена пред именно такова затруднение, след като ѝ се наложи да изведе няколко свои болни служители с хеликоптер от една от офшорните си платформи. Но засегнатите не са само те. През последните седмици стотици служители дадоха положителни тестове по целия свят - Мексиканския залив, Северно море, Мозамбик, Канада и Казахстан. Което не е добра новина измежду останалите негативни.

Какви промени настъпиха на капиталовите пазари по време на кризата?

Какви промени настъпиха на капиталовите пазари по време на кризата?

Финансовият анализатор Преслав Райков отговаря

"Офшорните компании като цяло ще са неспособни да изплатят падежиращия си дълг за 2020 г., съдейки по техните парични потоци от операциите им, освен ако не успеят да орежат капиталовите си разходи", посочи съдружникът в Rystad Energy Джон Марш Дусун. "В противен случай, те ще трябва да се обърнат към капиталовите пазари за рефинансиране."

А предвид настоящата конюнктура и представянето на отрасъла, не е сигурно дали ще успеят да го намерят и при какви условия.