Пазарите възвърнаха позициите си, но по-скоро това е паническо възвръщане към нивата, които бяха от преди кризата, породено от огромния спад. Вероятно ще продължат негативното си движение, макар и малко по- забавено. Спадът, само за месец, беше огромен - около 35% за основните пазари. След това се възстановиха около 15%. В момента са стигнали нива, в които коронакризата и ефектите от това което породи вируса започват да се виждат в дългосрочен мащаб. Това заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"За момента хората, които инвестират и търгуват, са се съсредоточили върху изработката на ваксина и това е новината и информацията, която следят изкъсо. Пазарът реагира положително в тази посока, защото много участници започнаха състезание за изработката на тази ваксина", заяви Райков.

Според експерта положителните варианти, относно намирането на ваксина, ще изстрелят пазарите нагоре, ще върне положителната нагласа на инвеститорите, защото страхът от втора вълна ще изчезне.

Активите, които ще повишават стойността си, според Райков, са ценните метали. "Това е тренд, който започна изключителни силно през последните месеци, поради това, че инвеститорите търсят убежище от раздутите политики на централните банки. Те наводнява пазара с пари, създавайки потенциален риск от инфлационен процес", заяви експертът.

На другия полюс са основните суровини като индустриални метали, суровини за потребление, ще претърпят спад. Медта, цинка вървят надолу, поради стагнацията в потреблението, заради коронакризата, която ще продължава и следващата година.

"Когато говорим за капиталови пазари и пазарите на акции, можем да категоризираме три основни сектора, които ще наблюдават по-засилена волатилност. Това са компаниите, които сме сигурни, че дори след коронакризата ще продължат да съществуват - утвърдени бизнеси и бизнес модели, които няма да изчезнат. Много от дигиталните гинати са такива. Втората група са бизнеси, чиито бизнес модел и съществуване са изложени на бъдеща промяна, отключена от коронактизата, но тези сектори предлагат доста добра възвращаемост. Това са много от компаниите в туризма, свързани с пътуванията, авиолиниите и т.н. Третата група са изключително рискови компании, но предлагащи много добра възможност за възвращаемост и инвестиция - бизнес моделите, които сега ще се оформят. Това са трендовете в онлайн образованието и много дигитални услуги, които смятаме, че не може да се потребяват по този начин, докато не бяхме стопирани от кризата", обясни експертът.

Основното, което трябва да знаят инвеститорите, е да не бързат, да няма емоционални решения от това, че ще изпуснат голямата вълна на скок, която идва, заявява Райков.

Пазарът на петрол

По думите на експерта започват да се виждат фундаментални фактори, които водят до покачване на цената на петрола. "Спадът на търсенето беше най-големият в човешката история - 25 милиона барела дневно, при положение, че светът потребява 100 милиона барела дневно преди кризата. Цената се срути, но сега започна да се ребалансира. Някои икономики започнаха постепенно да отварят потреблението, хората започнаха да пътуват", каза още той.

Според Райков обаче, проблемът е, че и преди кризата е имало много петрол и натрупани резерви. "Пазарът на петрол през следващите 6 месеца ще остане на ниски нива, надяваме се да няма рязка волатилност на цените и бавно да започнем да се връщаме към търсенето", заяви той.

Покачващите се цени на петрола могат да отключват ново предлагане, защото повечето страни, които разчита на петролните приходи виждайки, че цената се вдига, увеличават производството с желанието да печелят повече. Но това наводняване на пазара, кара цената да върви надолу. Едва ли през следващите шест месеца цените ще минат 40 долара за барел, заяви Райков.