Въпреки намаленията на производството на суров петрол от ОПЕК + и Северна Америка и бавното възобновяване на търсенето, не се очаква цените на петрола да се вдигнат повече от текущите. Една от причините е напрежението в САЩ и Китай. Това показа месечното проучване на Reuters от десетки петролни анализатори, цитирано от Oilprice.

Според анкетираните анализатори, американският WTI Crude се определя на средно 32,78 долара за барел през 2020 г. Очаква се цените на суровия Brent да достигнат средно 37,58 долара за барел през тази година, прогнозират анализаторите.

Експертите повишиха прогнозите, в сравнение с очакванията през миналия месец, когато прогнозите твърдяха, че WTI може да достигне средно 31,47 долара за барел, а Brent - средно за 35,84 долара за барел.

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Анализаторите обаче смятат, че загубата на Саудитска Арабия от пазарния дял е само временна

В петък цените на петрола спаднаха с повече от 2 процента и бяха на път към първата седмична загуба от пет седмици насам. Въпреки това, след "черния април" за търсенето на петрол, този месец цената на петрола се повиши с близо 40 на сто, така че въпреки курса за седмична загуба, цените бяха на път да постигнат най-доброто месечно представяне от март 1999 година.

Според Morgan Stanley се очаква Brent да се търгува за 40 долара за барел до края на 2020 г. благодарение на възстановяването на търсенето, което се възвръща по-бързо, отколкото банката прогнозира.

35-годишна история: Най-големите пикове и сривове на американския петрол от 1986-а насам

35-годишна история: Най-големите пикове и сривове на американския петрол от 1986-а насам

"Най-черните" месеци за WTI са март и април 2020-а

По отношение на средните цени през 2020 г. анализаторите очакват намалението на основните производители в и извън пакта ОПЕК+ и възстановяване на търсенето на петрола през следващите месеци.

Анализиторите очакват, че нарастването на цените може да бъде ограничено от напрежението в отношенията между САЩ и Китай.