Хиперинфлацията може да предизвика най-значителната финансова криза след Втората световна война в глобален мащаб. Това прогнозира американската компания за управление на инвестиции Elliott Management, цитирана от Business Insider.

В писмо до клиентите си, компанията предупреждава, че с края на ерата на евтините заеми инвеститорите все по-трудно ще успяват да реализират печалба на фона на "изключително предизвикателна" макроикономическа среда.

"Инвеститорите не трябва да приемат, че са наясно и са видели всичко", само защото са преминали през минали периоди на финансови проблеми като кризата с високорисковите ипотечни кредити през 2008 г., коментират от компанията.

Тази година вече беше лоша година за пазарите, като глобалните акции отбелязаха загуба от 28 трилиона долара според данни на Bloomberg.

Според компанията Elliott Management за влошаващата се финансова картина до голяма степен вина носят централните банки. Повечето не посочват истинския виновник за рекордно високата инфлация, а приписват ценовия натиск на смущения във веригата на доставки, вместо на разхлабена парична политика.

Хиперинфлацията може да доведе до "глобално разделение в обществото", казва още компанията. Пазарите може да потънат до ново дъно, "на фона на негативните течения, които остават на хоризонта".