Русия e увеличила значително търговията със Съединените щати тази година. Това заяви заместник-ръководителят на Федералната митническат служба на страната Руслан Давидов, цитиран от руските медии. Стокообменът се е повишил значително в сферата на енергетиката, при минералните торове и дървения материал. 

На фона на острия пилитически тон, между двете сили, партньорството им по традиция остава силно. Тази година още повече.

"Съединените американски щати традиционно са един от петте или седемте основни търговски партньори на Русия. Като цяло търговията тази година нараства заради увеличението на цената на стоките, включително на енергиятя, при металите, дървения материал, зърното и храните. Всички тези стоки са поскъпнали", обясни Давидов.

Русия или САЩ - коя от двете страни купува повече български стоки?

Русия или САЩ - коя от двете страни купува повече български стоки?

Едната страна допринася за най-отрицателното търговско салдо, а другата - за най-положителното

Според митническата служба на Руската федерация обемът на търговията между двете държави е нараснал с 48,7% за периода януари-август - до над 23 милиарда долара.

Износът от Русия за САЩ възлиза на $11,78 милиарда, нараствайки с цели 70,8%. Износът от САЩ за Русия се оценява на $11,58 милиарда, което е увеличение от 31,4% на годишна база. Делът на САЩ в общия външнотърговски оборот на Русия за отчетния период нараства до 4,8% - от 4,4% година по-рано.

Според политически анализатори, продължаващата от 2019-а година търговска война между САЩ и Китай, оказва благоприятно влияние върху партньорството на Съединените щати с Русия.

Владимир Путин отдавна се стреми да превърне страната си в петата по големина икономика в света. Към момента обаче мястото е заето от Индия, докато Руската федерация заева десетото място.

Путин удължи забраната за внос на храни от Европа

Путин удължи забраната за внос на храни от Европа

Млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци: Русия удължи ембаргото за внос на храни от ЕС и други държави до края на 2022-а година. Забранените храни, които все пак проникват в страната, подлежат на унищожение