Сегментът на офис площите в София регистрира едно от най-силните си първи тримесечия за последните 5 години по отношение на наетите площи - 44 000 кв. м. Това сочи докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Въпреки впечатляващия обем новонаети площи, нетното усвояване към момента остава скромно - 8 600 кв. м. Пазарът продължава да се движи главно от премествания и подновявания на договори, а не от разширения на площи. Така задържането на нивата на свободни площи може да се обясни с липсата на новозавършени проекти през първото тримесечие на 2022 г. Офис сградите в строеж също на ниски нива, като в процес на изграждане в София са малко под 200 000 кв. м.

"Запазва се тенденцията компаниите да се насочват към бизнес сгради от по-висок клас и нови проекти на пазара", коментира Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Споделените са все по-важен елемент от офис средата. От началото на 2022 година площта на споделените офиси възлиза на 45 000 кв. м, като с откриването на MyFlex Coworking и друг аналогичен проект се очаква да надхвърли 50 000 кв. м към средата на 2022 г.

Наемите остават стабилни за поредно тримесечие - 15 евро/кв. м за централната градска и бизнес част и 12-14 евро/кв. м за сградите по протежението на основните булеварди.

Заради оперативни разходи обаче наемодателите са пoд нaтиcĸ да увеличат тaĸcите зa пoддpъжĸa, ĸaтo нивата в Coфия ca в диапазона 2,75 - 4 eвpo/ĸв. м.

Пазарът на търговски площи у нас се възстановява от коронавирус пандемията и се задържа стабилен. Основният фокус остава в ритейл парковете и big-box обектите. Най-много търсене идва от бизнеси с бързооборотни стоки, дрогериите и спортните стоки - тези търговци продължават експанзията си както в София, така и в страната. Дискаунт веригите и бюджетните модни брандове, които навлязоха на пазара през последните няколко години, също отварят нови магазини.

Общата площ на ритейл парковете към момента е 219 000 кв. м, като други 153 000 кв. м са в процес на изграждане или планиране.

"Този сегмент от пазара се развива изключително динамично.Някои от големите играчи развиват собствени портфолиа от проекти, докато други се насочват към придобивания на опериращи проекти или такива в процес на изграждане.

С общ обем от 815 000 кв. м, сегментът на търговските центрове отново остава без нови проекти. Очаква се тази тенденция да бъде обърната след анонсирания старт на изграждането на нов търговски център на фонда NEPI Rockcastle в Пловдив.

Липсата на нови търговски центрове се отразява и върху относително скромния обем новооткрити обекти през първото тримесечие на 2022. На най-големия пазар в страната - софийския, делът на свободните площи остава стабилен - 5.6%, посочват от Forton.

Наемните нива в търговските центрове в София също се задържат без промяна - 34 евро/кв. м, докато в ритейл парковете цените леко се покачват до 10 евро/кв. м месечно.