Към края на петролната търговия в сряда цената на сорта Brent на лондонската борса падна с $2,02 (3,26%) - до $59,95 за барел. Фючърсите за август слязоха под $60 за барел за първи път през тази година. Сесията завърши при ниво на тези контракти от $60,63 за барел.

В сряда юлските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската борса NYMEX се сринаха с $1,8 (3,37%) - до $51,68 за барел.

В четвъртък сутринта петролните цени слабо се повшават след вчерашния им срив ,който бе предизвикан от рязкото покачване на запасите от суровината в САЩ.

Августовските фючърси за сорта Brent поскъпват с $0,11- до $60,74 за барел. Стойността на американския WTI с доставка юли в същото време се покачва с $0,07 - до $51,75 за барел.

След последните пикови нива на цените, постигнати през април, цените на петрола паднаха с над 20 на сто, главно заради опасенията за растежа на световната икономика на фона на търговските конфликти на САЩ с Китай и Мексико.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са скочили с 6,77 млн. барела, при прогноза за ръст от 2 млн. барела. Стоковите резерви от бензин са се увеличил с 3,21 млн. барела, на другите дестилати - с 4,57 млн. барела.

Като цяло запасите от петрол и различните петролни продукти в САЩ през миналата седмица са нараснали с 22 млн. барела, което е рекорден ръст за цялата история на тези отчети - от 1990 година, отбелязва Bloomberg.

В голяма степен това се дължи и на увеличаващия се добив на суровината в Щатите - през миналата седмица той е нараснал със 100 хил. барела - до исторически рекордните 12,4 млн. барела на денонощие.