Цените на петрола се повишават умерено във вторник сутринта, но като цяло завършват един месец със спад.

Към 9:10 часа българско време цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 82,52 долара за барел, което е с 0,07 долара повече от края на предишната сесия. В понеделник тези договори поевтиняха с $0,71 (0,9%) до $82,45 за барел.

Срокът на борсовото търгуване на априлските контаркти изтича с края на сесията във вторник. По-активно търгуваните майски фючърси за Brent поскъпнаха с $0,16 (0,2%) до $82,2 за барел.

Априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват към същия момент с $0,32, до $76,00 за барел. В резултат търговията през вчерашната сесия цената на тези контракти се понижи с $0,64 (0,8%) до $75,68 за барел.

От началото на февруари Brent е поевтинял с 2,5%, а WTI - с 4%. Пазарът на петрол завършва на червено за четвърти пореден месец на фона на затягането на паричната политика в САЩ, както и ръста на петролните запаси в страната, при недостатъчно бързо възстановяване на търсенето в Китай.

"Данните от Китай предполагат увеличаване на мобилността в страната след премахването на карантинните ограничения, но пазарът се нуждае от по-конкретни сигнали за подем на бизнес активността", каза анализаторът в Saxo Capital Markets Pte. Чару Чанана, цитиран от Bloomberg.

Сигналите за стабилност на инфлацията в САЩ говорят в полза на по-нататъшно повишаване на основния лихвен процент от Федералния резерв и дългосрочното му поддържане на ниво, което ще ограничи икономическата активност. Затягането на политиката от страна на Фед също допринася за укрепването на щатския долар, което се отразява негативно на стоковите пазари.

Междувременно петролните запаси в САЩ са на най-високото си ниво от май 2021 година. Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява търгуваният на NYMEX петрол, се повишиха за осма поредна седмица и достигнаха най-високото си ниво от юни 2021 година.

Изпълнителният директор на Vitol Group Ръсел Харди очаква цените на петрола да се повишат над 100 долара за барел по-късно тази година.

"Търсенето на петрол вероятно ще нарасне до рекордно високи нива през втората половина на годината", каза Харди в интервю за Bloomberg.