Цените на петрола са стабилни в четвъртък сутринта след рязък спад предишния ден поради данни за увеличение на запасите в САЩ, както и сигнали за разширяване на карантинните ограничения в Китай.

Търговските резерви от петрол в САЩ миналата седмица са се увеличили с 3,92 милиона барела - до 440,76 милиона барела, съобщи енергийното министерство на страната. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха средно само 250 000 барела ръст на запасите.

Към 9:25 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,49 на Лондонската фючърсна борса ICE, до $92,16 за барел. Ден по-рано цената на тези контракти се понижи с $2,71 (2,8%) до $92,65 за барел.

В същото време цената на декемврийските фючърси за американския WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна с $0,59,до $85,24 за барел. В хода на предишната сесия WTI поевтиня с $3,08 (3,5%) до $85,83 за барел.

Китай налага карантинни мерки в редица големи градове, включително Пекин, на фона на скока на заболеваемостта от COVID-19 в страната до шестмесечен връх, съобщи Bloomberg. По-специално, ограниченията засегнаха град Чунцин с население от над 32 милиона души, който претърпя най-рязкото увеличение на инфекциите от повече от година.

"Търговците сгрешиха, като разчитаха на възможността за облекчаване на карантинните ограничения в Китай. Влошаващата се ситуация в Китай извежда страховете от рецесия в икономиката и по-ниско търсене на петрол на преден план", каза Стивън Инес, анализатор в SPI Asset Management.