От началото на следващата година заплатите на учителите в България няма да падат под 920 лева, а тези на директорите - под границата от 1140 лева. Също така минималните възнаграждения на старши учителите ще станат 955 лева, на главните учители - 1005 лева, а на зам.-директорите - 1065 лева.

Тези промени бяха потвърдени след подписването на Колективния трудов договор между синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и министъра на образованието Красимир Вълчев за следващите две години.

Те трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година. Ресорният министър обаче допуска, че увеличенията може да бъдат въведени и по-рано - през октомври тази година.

Договорът предвижда още педагозите да получават три допълнителни задължителни плащания на 24 май, 15 септември и 1 ноември.

При пенсиониране учители и директори ще получават 10,5 работни заплати, а 8,5 заплати получават непедагогическите специалисти, при отработени 10 години в системата на предучилищното и училищно образование.

За представително облекло на учителите и директорите ще бъдат отпускани по 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

Учителите в България все още са сред най-ниските доходи в Европа

На фона на по-високия праг на минималните заплати в образованието към днешна дата доходите на учителите у нас все още остават сред най-ниските в Европа, показва проучване на банката UBS. Според него средните такива на година на педагозите в София са в рамките на малко над 5700 долара. Това прави по 478 долара или под 800 лева месечно.

В изследването се разглеждат и се сравняват доходите на представители на 15 професии, работещи в 77 града по света. Данните за тях са събрани между януари и април 2018 година.

В този град на 1000 километра от София личните лекари имат доходи над €180 000 годишно

В този град на 1000 километра от София личните лекари имат доходи над €180 000 годишно

Медицинските сестри в българската столица са едни от най-ниско платените в света

Българската столица се нарежда на 71-во място от всички 77 по отношение на размера на доходите на педагозите, като по този показател след нея в Европа и на последното място в класацията е Киев. Непосредствено преди София пък са Ню Делхи и Мексико сити, а малко по-нагоре са Санкт Петербург и Букурещ.

Според UBS най-големи доходи имат учителите в Люксембург - над 109 200 долара годишно. Това прави повече от 9000 долара или над 7700 евро на месец. След тях в топ 5 влизат още Женева, Цюрих, Ню йорк и Франкфурт, където доходите на педагозите са над 5700 долара или повече от 4800 евро месечно.

В Югоизточна Европа най-добре платени се оказват учителите в Атина. По този показател гръцката столица е на 38-мо място, а малко след нея на 41-во място е Любляна.

Кол центровете в София дават по-големи заплати от тези във Варшава, Букурещ и Санкт Петербург

Кол центровете в София дават по-големи заплати от тези във Варшава, Букурещ и Санкт Петербург

Най-скъпата дестинация за аутсорсинг компаниите в региона е Любляна