В началото на април Стокхолмският международен институт за мирни изследвания излезе с доклад, според който глобалните военни разходи са започнали да растат за първи път от началото на операциите на САЩ в Ирак и Афганистан.

Според данните в него бюджетите за отбрана на държавите са нараснали с 1% до общо 1,68 трилиона долара през 2015 г., като тази сума представлява 2,3% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Най-голям бюджет за отбрана продължават да имат САЩ – общо 596 милиарда долара. И все пак други две държави изпреварват Щатите по отношение на тези разходи като процент от брутния вътрешен продукт.

Снимка 230264

Източник: Agenda.weforum.org

В своя публикация, направена на база на доклада на Стокхолмския международен институт за мирни изследвания, от Световния икономически форум посочват, че първенец по този показател е Саудитска Арабия. Бюджетът на кралството представлява цели 13,7% от БВП.

За сравнение, делът на втората държава в класацията – Русия, е повече от два пъти по-малък или в рамките на 5,40%. На трето място се нареждат САЩ с дял на разходите към БВП в рамките на 3,30%. На следващите две места са съответно Южна Корея с 2,60 на сто и Индия с 2,30 на сто.