Глобалното забавяне на икономиката заедно със силното евро удариха износа на Гърция през първите пет месеца от годината, пише гръцкият вестник „Екатемарини". Изданието цитира думите на гръцкия финансов министър Георгиос Алогокуфис, според който се очаква данните за месец май да покажат вече положителна тенденция.

Растежът на износа на южната ни съседка укрепи гръцката икономическа експанзия през последните години и я утвърди като държава, която печели от търговия със съседните страни.

Приходите от износ на страната  се повишиха до 9,6% от БВП през 2007 година. През 2004 година те са били 8,4% от БВП.

След периода на силен растеж на износа през предишните години, износът спадна с 4,6% през първите пет месеца на 2008 година в сравнение с миналата година. Сметките показват, че през май има ръст от 21%, но трудностите са на лице, заяви гръцкият финансов министър.

Оглавяваното от него министерство ревизира очакванията за ръст на икономиката за тази година от 4% на 3,6%. Правителствени източници твърдят, че най-вероятно предстои нова ревизия на заложените параметри през есента.

Алогокуфис обвини за лошите новини работниците на пристанищата Солун и Пиреос, които стачкуваха.

Вместо да превърнем Гърция във врата за Средиземноморието, Балканите и Югоизточна Европа, ние обръщаме внимание на интереси, които създават пречки на операциите на порта, заяви министърът.  

Работниците протестират срещу планираната приватизация на карго операторите на пристанището Пиреос, който ще бъде погълнато от китайската група Cosco.