Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че Русия силно се надява догодина Япония да участва на провеждащия се в момента Световен икономически форум. РИА Новости коментира отсъствието на японския премиер, което вероятно е свързано с пандемията.

"Форумът като цяло е отворен за всички държавни лидери, но естествено, заради ситуацията  момента, не всички лидери са мобилни. Япония днес не присъства, но ние силно се надяваме тя да присъства занапред. Това е изключително важно за нас", коментира Песков.

Япония отново в криза? Спад в производството и затруднени доставки

Япония отново в криза? Спад в производството и затруднени доставки

Недостигът на чипове, глобалното разпространение на варианта Delta на Covid-19 и неговото въздействие върху доставките на части от Югоизточна Азия оказват силен натиск върху производството на японската промишленост

Защо участието на Япония е така важно за Кремъл?

Един от най-важните аспекти на кономическото сътрудничество между Япония и Русия е в частта, свързана с Курилските острови. През август двете страни се договориха да продължат преговорите за двустранен мирен договор относно островите в северната част на страната, включително да поддържат и стимулират заедно икономически дейности там. Постигната е била договореност за намирането на взаимно приемливо решение.

В края на Втората световна война през 1945-а година Съветският съюз анексира Курилските острови принадлежащи на Япония. След анексирането страните не можаха да стигнат до заключение в преговорите за подписване на мирен договор между Русия и Япония поради неразбирателствата относно териториите назовани от Япония "Северни региони".

Политиката на Брюксел, която може да струва на Русия "несравнимо повече" от санкциите

Политиката на Брюксел, която може да струва на Русия "несравнимо повече" от санкциите

Тя може да засегне износа на стоки в размер на близо 6,5 милиарда евро