Зелените политики на Европейския съюз (ЕС) може да струват много повече на руската икономика, отколкото санкциите на Брюксел срещу Москва. Това е коментирал ръководителят на руския петролен гигант "Роснефт" Игор Сечин в Кремъл, пише "Коммерсант", цитиран от EURACTIV.

Той визира плановете на съюза да въведе данък върху импорта на стоки, чието производство е замърсяващо. Тези промени могат да влязат в сила от 2026 година, като вносителите ще трябва да плащат допълнителна такса за продукти и суровини, при производството на които се отделят голям обем въглеродни емисии.

Според изчисленията на Москва това може да засегне импорта на руски стоки за общо 7,6 милиарда долара или 6,47 милиарда евро, включително на желязна руда, алуминий, електричество и цимент. Таксите могат да засегнат още ключов за руската икономика износ, като този на петрол, природен газ и въглища.

"Новият данък може да причини несравнимо по-големи щети за икономиката, отколкото незаконните санкции и ограничения, наложени на Русия и на руските компании", е коментирал Сечин на среща с президента Владимир Путин.

Брюксел наложи на Москва санкции заради анексирането на Кримския полуостров през 2014 година.

В средата на миналия месец представи пакета "Готови за 55", който трябва да направи континента напълно въглеродно неутрален до средата на века. От Европейската комисия (ЕК) представиха общо 12 нови мерки и ревизирани стари нормативни актове, които трябва да доведат до тази промяна.

Пакетът предвижда пълната забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене до 2035 година, но също така и по-строги ограничения върху емисиите, изхвърляни от електроцентралите, от наземния транспорт, авиотранспорта, както още и налагането на т.нар. въглероден данък върху вноса на определени стоки.

Именно този данък се очаква да срещне най-голяма съпротива. Той предвижда вносителите на определени стоки и суровни в Европейския съюз ЕС да плащат налог, за да получат достъп до пазарите в блока. Все още не е ясно точно за какви категории стоки става дума, но вероятно новата схема ще обхваща импорта на стомана, цимент, алуминий, електроенергия и други. От Комисията изчисляват, че тази мярка ще допринесе за приходи от 14 милиарда евро годишно.