Повече от 1,35 милиарда лева е общата стойност на проектите на територията на област Благоевград, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове в периода от 2014 г. до края на 2021 година. Това съобщи днес управителят на Областен информационен център (ОИЦ) в Благоевград Бисер Младенов, цитиран от БТА.

Предоставената безвъзмездна финансова помощ в региона е 94% от общо договорените средства. Повече от половината от евросредствата са за изграждането на лотове 3.1 и 3.3 и тунел "Железница" на автомагистрала "Струма". Предвидените за инвестиция по проекта средства са 742,5 милиона лева, като всички дейности по изграждането на трите участъка трябва да бъдат завършени до края на септември 2023 година, уточни управителят на ОИЦ в Благоевград.

Средствата, предоставени по оперативните програми извън инвестицията в изграждането на двата лота от АМ "Струма" и тунел "Железница", са в размер на 608 милиона лева. Година по-рано договорените в Благоевградско средства са били в размер на 573 милиона лева.

Средствата са договорени и инвестирани по проекти за подобряване на обществената инфраструктура и средата на живот, околната среда, модернизацията на малкия и средния бизнес, включително земеделските производители, посочи Младенов.

Извън проекта за АМ "Струма", с най-голям дял от договорените средства в областта е Програмата за развитие на селските райони. Освен проекти на земеделски стопани и производители, по нея са финансирани проектни идеи на предприятия и юридически лица, както и общини, за изграждане и обновяване на инфраструктурата.

Повече от 118 милиона лева са инвестирани общо в градовете Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Разлог по Оперативна програма "Региони в растеж" - за благоустрояване на градска среда, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, реконструкция и изграждане на улична мрежа и други.

От изнесените данни става ясно, че по Оперативна програма "Околна среда" в област Благоевград са инвестирани над 85 милиона лева, основно в проекти за управление на отпадъците, повишаване качеството на питейните води и пречистване на отпадъчни води.

Разпределението на евросредствата по общини в област Благоевград показва, че най-активни са били бенефициентите в големите общини, където са привлечени и по-голямата част от европейските инвестиции. За цялата област изплатените средства по оперативните програми към края на 2021 година възлизат на 77% от договорената безвъзмездна финансова помощ, съобщи още управителят на ОИЦ - Благоевград.

Благоевград иска кредит от 29 милиона лева. За какво?

Благоевград иска кредит от 29 милиона лева. За какво?

Ако бъде одобрен, заемът би се равнявал на 1/3 от годишния бюджет на общината