Чудите ли се кои са най-големите фондови борси в света. Сега ще представя десетте най-големи сред тях на база на пазарната капитализация на всички акции, които се търгуват на тези борси. Капитализация се получава чрез умножаване на цената на акциите по броя на акциите. За да направят този списък по-достоверен, експертите от изданието Insider Monkey, вземат предвид само текущата пазарна капитализация на тези борси, а не от предходни години.

По традиция Нюйоркската фондова борса (NYSE), Токийската фондова борса и Лондонската фондова борса са едни от най-големите борси и през 2020 г. Но ето и кои са останалите, които попълват топ 10:

10. Бомбайската фондова борса

Пазарна капитализация: 2.19 трилиона долара

Създадена през 1875 г., тази борса е първата борса в цяла Азия. Статистически тази борса има най-голям брой регистрирани компании в сравнение с другите борси, посочени в този списък. Въпреки това тя има по-ниска пазарна граница, основния критерий за създаване на тази класация, което й отрежда почетното 10-то място.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Макар че на тази борса има повече компании, повечето от тях са малки компании.

9. Фондова борса на Торонто - TSX

Пазарна капитализация: 3 трилиона долара

Основана през 1852 г., TSX преминава е една от най-популярните борси в света. Притежавана и контролирана от TMX Group, тази борса беше в преговори с Лондонската фондова борса за сливане на TSX в нея, но за съжаление и на двете страни, преговорите не успяха.

С регистрираните 2 207 компании и увеличаваща се пазарна капитализация, тази борса е не само една от най-популярните, но и една от най-големите в света.

8. Шенженската фондова борса

Пазарна капитализация: 3.28 трилиона долара

Разположена в така наречената "Силиконова долина" на Китай, Шенженската борса е една от най-добрите борси, на база на па пазарна капитализация в цялата страна. Основана през 1990 г., в момента тази борса има над 2000 компании и не е изненадващо, че повече от половината от тях са базирани в Китай.

Новият вечен балон: Защо Wall Street вече не може да бъде оставен да фалира?

Новият вечен балон: Защо Wall Street вече не може да бъде оставен да фалира?

Съотношението на ценните книги към брутния вътрешен продукт на САЩ удари рекордната стойност от 620%

На тази борса основната търгувана валута е китайския юан.

7. Хонгконгската фондова борса

Пазарна капитализация: 4.23 трилиона долара

Основана през 1891 г., в момента Хонконгската фондова борса има над 2 315 листнати компании. Според данни на самата борса над 50% от тези компании оперират в континентален Китай. Освен че повечето от регистрирани компании са със седалище в Китай, на тази борса са и някои от най-добрите компании като AIA, HSBC Holdings, PetroChina и др.

6. Лондонска фондова борса - LSE

Пазарна капитализация: 4.59 трилиона долара

Често наричан един от най-добрите космополитни центрове в света, Лондонската фондова борса е основана през 1698 г. и в момента се контролира от London Stock Exchange. С над 3 000 компании, регистрирани на борсата, LSE беше най-голямата фондова борса в света до Първата световна война.

След банките в САЩ и Wall Street обръща гръб на изкопаемите горива

След банките в САЩ и Wall Street обръща гръб на изкопаемите горива

Това ще доведе до още повече проблеми за сектора в бъдеще

5. Фондовата борса Euronext

Пазарна капитализация: 4.82 трилиона долара

Произхождаща от Амстердамската фондова борса, която е първата борса в света, Euronext е множество от държавна фондови борси. Известен още като Европейска фондова борса, Euronext е базирана в Амстердам, Холандия и оперира в Португалия, Белгия, Франция и Ирландия. В момента тази борса има над 1300 регистрирани компании.

4. Шанхайската фондова борса

Пазарна капитализация: 4.9 трилиона долара

В момента най-голямата борса в Азия, както и в Китай, Шанхайската фондова борса проправи своя път към световната сцена. Въпреки че е създаден през 1866 г., едва в средата на 1990 г. е положена съвременната й основа. С над 1100 компании, регистрирани на тази борса, на нея се търгуват два различни вида акции - A и B. Според официалния им уебсайт, Акции "A" търгуват с валутата на китайския юан, докато акции "B" се търгуват в американски долари.

Поредният хоупинг: Удължаването на помощите в САЩ изстреля борсите

Поредният хоупинг: Удължаването на помощите в САЩ изстреля борсите

Днес единствено технологичният индекс Nasdaq е на червено, но все пак е на най-високата си стойност в историята

3. Токийската борса

Пазарна капитализация: 5.1 трилиона долара

Точно като Лондонската фондова борса, тази борса е една от най-космополитните в света. Създадена през 1878 г., тя продължава да бъде една от най-добрите борси. С над 2400 компании, регистрирани на борсата, тя е дом на някои от най-големите имена и марки в света. Компании като Sony, Toyota и Honda са регистрирани на тази борса.

2. NASDAQ

Пазарна капитализация: 10 трилиона долара

Въпреки че е основана през 1971 г., тази нюйоркска фондова борса успя да достигне до върха, като една от най-големите борси в света, за по-малко от пет десетилетия. Присъствието на някои от най-големите технологични имена като част от списъка й, я правят притегателен център за технологичните компании. С хиляди компании, листнати на тази борса, някои от забележителните имена включват Facebook, Microsoft и най-голямата компания в света, Apple.

1. Нюйоркската фондова борса - NYSE

Пазарна капитализация: 28.5 трилиона долара

Начело в списъка на най-големите борси в света е Нюйоркската фондова борса. NYSE беше първата борса, създадена в цяла Северна Америка.