Доларът се вдига от четиримесечни минимуми спрямо йената в хода на валутната търговия в четвъртък. Но неговия ръст се ограничава от съмненията на пазарите в способността на президента на САЩ Доналд Тръмп да реализира проекта си за реформи в здравеопазването.

Американската валута през тази седмица бе под натиск, доколкото инвеститорите поставят под въпрос реализирането на обещаните от Тръмп инициативи в областта на данъците и стимулиращата икономическа политика, отбелязва Reuters.

Тези съмнения вече удариха по стойността на акциите на американските фондови пазари. На свой ред се понижи и доходността на американските държавни облигации, което подрина вярата на пазарите в долара.

Сутринта "зелените пари" укрепват с 0,21 процента спрямо японската валута до 111,350 йени, след като преди това бяха паднали до четиримесечно дъно в нивото 110,735 за седем сесия поред.

Еврото се търгува с незначителни промени около $1,0790, спадайки от постигнатия през нощта седемседмичен пик в нивото $1,0825.

Единната европейска валута през тази седмица бе подкрепена и демонстрира поскъпване от очакванията за втвърдяване на паричната политика на ЕЦБ. Както и от намаляващата вероятност антиевропейски настроената Марин Льо Пен да спечели изборите във Франция.

Индексът на долара, който отразява динамиката на американската валута спрямо кошницата от 6 основни валути конкуренти, се покачи с 0,1 процента до 99,750 пункта. На предишната сесия той падна до осемседмичен минимум в нивото 99,547 пункта.

Британският паунд се колебае близо до курс $1,2486, намирайки се недалеч от месечния си максимум $1,2507, достигнат в сряда.