Щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг в хода на валутната търговия във вторник сутринта. Това става на фона на преразглеждане за очакванията относно пиковото ниво на лихвения процент на Федералния резерв на САЩ.

Пазарът очаква лихвата на Фед да достигне връх от 5,4% тази година, въпреки че преди месец максималната лихва беше оценена на 5%, отбелязва Bloomberg.

Корекцията на очакванията на търговците е свързана със сигналите за стабилност на инфлацията в САЩ. Според данни, публикувани в петък, индексът на потребителските цени (PCE) в Съединените щати се е увеличил с 0,6% през януари спрямо предходния месец (максималното увеличение от шест месеца) и се е увеличил с 5,4% на годишна база. Темповете на растеж се ускориха спрямо декември, когато бяха съответно 0.2% и 5.3%.

Статистическите данни от еврозоната, които ще бъдат публикувани в четвъртък, се очаква да покажат известно отслабване на инфлацията в региона през февруари. Консенсусната прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предполага забавяне на ръста на потребителските цени в еврозоната този месец до 8,2% в годишно изражение от 8,6% през януари. Очаква се обаче ръстът на потребителските цени на нехранителните продукти и енергията (CPI Core, индикатор за основната инфлация) да остане на 5,3%, което е рекордно високо ниво.

Пазарът очаква лихвеният процент на ЕЦБ по депозитите, който в момента е 2,5%, да бъде повишен до 3,9% до февруари 2024 година .

Към 10:10 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,10% - до 1,0596 долара заедно евро от 1,0609 долара за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Курсът на британската лира стерлинг към същия момент е паднал с 0,25% - до $1,2032 за едни паунд при $1,2064 за паунд предния ден.

Стойността на американската валута спрямо йената нарасна с 0,41% и възлиза на 136,77 йени срещу 136,19 йени за един долар в края на вчерашната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,17% по време на днешната търговия, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,16%.