След почти шест години на негативни лихви, жителите на Копенхаген се радват на бум на цените на жилищния пазар, който ги прави по-богати от всякога. Нови данни от Boligsiden.dk показва, че цените на апартаментите в столицата на Дания са се повишили с 10 процента през февруари, спрямо година по-рано.

Danske Bank A/S, най-голямата банка в страната, посочва, че това се случва въпреки по-строгите правила за отпускане на заеми и първите повишения на лихвите по кредитите за жилища. От 2021 датчаните ще трябва да се изправят и срещу по-високи данъци за апартаментите, припомня Bloomberg.

Кристиян Хайнинг, главен икономист в банката, казва, че в крайна сметка това може да създаде "перфектната буря".

Но той посочва още, че има много "шум" в данните и засега датчаните се възползват от рекордно ниската цената на парите. Около 80% от купувачите на жилища се местят към по-дълъг срок на изплащане.

Въпросът е коя сила ще победи. Прогнози показват, че около 10 000 души ще се местят в столицата през следващите години в резулат на високите заплати, хубавите ресторанти и ефикасния градски транспорт. Копенхаген често е посочван като едно от най-приятните места за живот в света.

Но това търсене предизвиква бум на строителството - и то по-голям отколкото по време на балон преди кризата. Според най-голямата банка в Скандинавскието - Nordea, предлагането на нови жилища в Копенхаген се е повишило с 20% през последната година.

Това кара някои да смятат, че пикът на цените вече е дошъл. "Цените на апартаментите достигнаха нива, на които все по-малко хора могат, или искат, да купуват", казва Мира Ли Нилсен, главен анализтор в Nykredit.