Цената на златото в сряда сутринта расте в очакване да се публикува протоколът от заседанието на Федералния резерв на САЩ (FRS), показват данните от търговията.

Към 9:30 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,32%, или с 5,75 долара - до 1793,55 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси на среброто в същото време поскъпват с 0,42% до 23,758 долара за тройунция.

В центъра на вниманието на инвеститорите в сряда ще бъдат протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. Пазарите ще се надяват да получат сигнали, кога паричните стимули на регулатора трябва да бъдат ограничени и премахнати.

"Най-положителното при златото може да бъде това, че пазарът вероятно е взел предвид предстоящото намаляване на обема на обратно изкупуване на активи. Това не означава, че златото ще поскъпне, но подкрепя идеята, че то няма да поевтинее още повече", заяви анализаторът по ценни метали от HSBC Джеймс Стийл пред агенция Блумбърг. Експертът, смята, че стойността на златото ще замръзне на цена около 1800 долара за унция.

Също така ситуацията с коронавируса в света осигурява известна подкрепа за котировките на благородните метали. Опасенията относно перспективите за икономическо възстановяване на фона на новото увеличаване на заболеваемостта подхранват търсенето на безопасни активи.