Европейската централна банка (ЕЦБ) направи най-очакваната стъпка по време на днешното си заседание – запази монетарната си политика без промяна. Така основната репо лихва остава на ниво от 0%, а депозитната – на минус 0,40%. Пределната кредитна лихва се запазва на равнище от 0,25 на сто.

От финансовата институция посочват, че “основните лихви ще останат на настоящето си ниво или дори на по-ниско за продължителен период”, пише Business Insider.

Освен това от ЕЦБ потвърждават, че програмата за изкупуване на държавни облигации на страни от Еврозоната позната още като програма за “количествени улеснения” ще продължи поне до март 2017 година.

На предишното си заседание през пролетта от централната банка на Европа взеха решение да увеличат с 20 милиарда евро изкупуваните еврооблигации на месец.

Преди срещата президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че прогнозата за растежа на еврозоната за следващите две години е намалена. За 2017 година очакванията са за брутен вътрешен продукт (БВП) от 1,7%, а за 2018 година се очаква допълнително забавяне до 1,6%.

В същото време обаче се очаква по-висок растеж за тази година в рамките на 1,7 на сто.