Европейското банкиране се нуждае от "рестарт" на пазар, където мащабът е всичко, казва председателят на Обединена банка на Швейцария - UBS Group Аксел Вебер. Но не разчитайте на нея да помогне.

"Единственото нещо, което има значение в банкирането е размерът", заявява Вебер в интервю на Световния икономически форум в Давос, посочвайки как фирмите от Уолстрийт са се завърнали по-силни от финансовата криза. "Европейските банки трябва да преосмислят модела си."

Най-големите европейски банки съкращават 30 000 служители

Най-големите европейски банки съкращават 30 000 служители

Вижте причината

Кредиторите на континента се борят да поддържат ниво в сравнение с банките от Уолстрийт от финансовата криза насам, отчасти поради факта, че разпокъсаният пазар все още затруднява трансграничните сделки. Главният изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойниян прогнозира още един кръг от консолидации в САЩ, който може да доведе до появата на нов конкурент.

Сравнете това с Европа, където една от най-големите инвестиционни банки в региона - Deutsche Bank - все още се опитва да се справи с негативен обрат след години загуби. Нейните проблеми породиха дискусии - включително на ниво управление, регулатори и правителство - за потенциално сливане. През септември, ръководителите на Deutsche Bank стигнаха до заключението, че сделка с UBS е най-благоприятната възможност сред потенциалните европейски партньори, въпреки че решиха, че моментът не е добър.

Deutsche Bank проучва възможност за сливане с UBS?

Deutsche Bank проучва възможност за сливане с UBS?

От банката отричат подобен сценарий в близка перспектива

Днес Вебер отхвърли предложенията, че неговата банка може да дойде на помощ на германската Deutsche Bank, с твърдението, че не е получил такава молба. UBS не планира никакви големи сделки, казва той, тъй като швейцарската банка успешно се е насочила към бизнеса с управление на богатството, където вече е най-големият доставчик в света.

"Не мисля, че UBS ще има роля в това," казва той относно консолидация. - Сливанията ви връзват за години.