В петък сутринта доларът продължава умерено да се засилва спрямо другите основни световни валути, леко отстъпва само пред йената. Инвеститорите продължават да анализират и оценяват резултатите от срещата на Федералната резервна система на САЩ, според показват данните от днешната търговия.

Доларовият индекс (доларовият курс спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се повишава с 0,1%, до 91,98 пункта.

Към 9:30 ч. българско време общата европейска валута струва $1,1908 в сравнение с курса $1,1907 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американските пари в двойка с японската национална валута по същото време възлиза на 110,07 йени за долар срещу 110,21 йени за долар при закриване на търговията в четврътък.

Според резултатите от юнското заседание Банката на Япония запази ключовите параметри на паричната си политика непроменени. Краткосрочната лихва по депозитите на търговски банки в Централната банка е минус 0,1% годишно, целевата доходност на десетгодишните държавни облигации на Япония е около нула.

В същото време регулаторът разшири специална програма за подкрепа на бизнеса в контекста на пандемия, която трябваше да приключи през септември, в продължение на шест месеца - до края на март 2022 г., на фона на опасения за поредната епидемия от коронавирус.

За една британска лира стерлинг в петък сутринта на пазара дават $1,3892 срещу $1,3922 за паунд през предходния работен ден и по 1,1665 евро в сравнение с 1,1693 евро за паунд вчера.

Инвеститорите очакват публикуването на данните за продажбите на дребно във Великобритания през май.