По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг. Предният ден американсаката валута се засили на фона на публикувания протокол от мартенското заседание на Федералния резерв, който показа "ястребовото" настроение на ръководителите на централната банка на САЩ.

Според протокола много от участниците в заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) на 15-16 март са готови да повишат основния лихвен процент с 50 базисни точки наведнъж, но въпреки това избраха по-малкото покачване - с 25 б.п., поради опасения, че икономиката на САЩ ще се сблъска с негативните последици от руско-украинския конфликт.

Освен това документа показва, че регулаторът възнамерява да намали размера на активите в баланса много по-бързо, отколкото в миналото. Лидерите на Фед почти се споразумяха за план, който ще доведе до свиване на баланса със скорост до 95 милиарда долара на месец.

Вчера, след публикуването на протокола, доларът поскъпна с 0,1% спрямо еврото, 0,04% спрямо лирата и 0,2% спрямо йената.

Днес, към 10 часа българско време, едно евро струва на пазара $1,0916 в сравнение с $1,0896 в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпва в същото време до $1,3086 за паунд в сравнение с $1,3069 при закриването на търговията предния ден.

Цената на американската валута спрямо японската възлиза на 123,79 йени за долар срещу 123,80 йени за долар в края на вчерашния търговски ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) в четвъртък сутринта се понижи с 0,09%, а по-широкият индекс на долара WSJ - с 0,06%.