Курсът на еврото достигна месечен максимум спрямо долара в началото на валутната търговия в понеделник. Основна причина за това е информацията, че представители на Европейската банка са обсъждали възможността да се вдигнат основните лихви в еврозоната още преди завършването на програмата за изкупуване на активи.

Сутринта общата валута поскъпна спрямо "зелените пари" с 0,3 процента до месечния максимум - $1,0706.

Някои представители на Управляващия съвет на ЕЦБ на заседанието миналата седмица са обсъждали възможността да се вдигнат лихвените ставки. Но дискусията е била кратка, а идеята не е получила широка подкрепа, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Ръстът не еврото е ограничен заради очакванията Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите на заседанието си, което ще завърши тази сряда.

Увеличението на разкриването на нови работни места е устойчиво и през февруари числа работни места, надхвърляйки прогнозите. Заплащането на труда също се повишава, а тези данни дават зелена светлина на Фед да повиши основните лихви, независимо от забавянето на икономическия растеж на САЩ през последното тримесечие.

Инвеститорите вече залагат над 90 на сто за вероятността тази седмица лихвите да се покачат, показват данни на FedWatch CME Group.

Но днес сутринта доларът губи 0,1 процента в съотношението си спрямо японската валута до курс 114,65 йени - под петъчния си максимум от близо два месеца - 115,50 йени за долара.

Индексът на долара към кошницата от 6-те основни валути конкуренти се понижава днес с 0,1 процента до 101,12 пункта.