Вероятно е щатският долар и еврото да се изравнят през 2017 година, стимулирани от различните подходи на Федералния резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ) спрямо основните лихви. Това коментира главният икономист на Goldman Sachs Ян Хатциус.

Очаква се Централната банка на САЩ да увеличи лихвите на три пъти през следващите 12 месеца, смята експертът, който представи прогнозите си по време на конференция в Лондон в понеделник.

"Главният двигател тук е разликата между основните лихви. Ако ФЕД наистина ги увеличи повече от очакванията на пазара, това ще бъде добър индикатор за следене на обстановката", коментира Хатциус, цитиран от CNBC.

От Goldman Sachs смятат, че от Централната банка на Щатите ще предприемат тези мерки съответно през юни, септември и декември. Очакванията на пазара са за не повече от две увеличения за 2017 година. 

По отношение на политиката на ЕЦБ експертът не очаква да има увеличение на лихвите до 2019 година. Главният икономист на Goldman Sachs смята, че възстановяването на европейската икономика е колебливо, но все пак темповете на растеж са сравнително задоволителни.