Goldman Sachs Group не се притеснява от разпродажбите на суровини и прогнозира ново повишаване на цените и възвръщаемост от около 17% през идните месеци. Инвестиционната банка описва сегашната ситуация като неустойчива и очаква срещата на Г-20 тази седмица в Буенос Айрес да бъде потенциална повратна точка.

"Имайки предвид размера на разместванията в цените на суровините в сравнение с основите - с петрола, който се присъедини към металите в цените под поддръжката на разходите - смятаме, че стоките предлагат изключително атрактивна входна точка за дълги позиции в петрол, злато и базовите цени", твърдят в доклад анализатори на банката, водени от Джеф Къри. В документа са изброени най-добрите 10 идеи за търговия за 2019 г., включително отскок в цената на сорт Brent, тъй като ОПЕК намалява доставките, пише Bloomberg.

Суровините бяха засегнати през ноември от токсичен коктейл от фактори: суровият петрол поевтиня заради спекулациите, че има твърде голямо предлагане; металите понесоха удар заради опасенията, че растежът се забавя; a инвеститорите се тревожат за перспективата за търговската война между САЩ и Китай.

Тази седмица лидерите от Г-20 се събират в Аржентина, давайки възможност на президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин да говорят за търговския си спор, а руският държавен глава Владимир Путин има възможност да обсъди политиката около суровия петрол със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Прогноза: Суровините ще поскъпнат, страховете от търговска война са преувеличени

Прогноза: Суровините ще поскъпнат, страховете от търговска война са преувеличени

Търсенето при петрола, металите и дори соята продължава да е силно

"Много от политическите несигурности, които тежат на пазарите на суровини, има сериозен шанс да бъдат разгледани в Буенос Айрес. Това включва известно подобрение на отношенията Китай-САЩ и, както на срещите на Г-20 през 2016 г., по-голяма яснота относно потенциалното намаляване на добива от ОПЕК", предвиждат от Goldman.

Ето някои от най-добрите идеи на инвестиционната банка за 2019 г.:

Goldman очаква намаляване на доставките от ОПЕК, като обявяването на този ход ще доведе до възстановяване на цените. Тя съветва да се премине към дълги позиции за сорт Брент.

Ще има връщане към недостатъчното предлагане. Банката препоръчва продажбата на пут опцията от 50 долара за барел американски лек суров петрол с доставка през декември 2019 г., която в момента струва 7.25 долара за барел.

Скорошното повишение на цените на зимните договори за природен газ, предизвикани от студения старт на зимата, изместват договора за природен газ със срок на доставка април 2019 г., оставяйки го при значително по-ниско ниво на доставките спрямо октомври. Според банката този спред ще продължи да се свива.

Пазарът на злато реагира на 10 от 12-те повишения на лихвата от Федералния резерв, които банката очаква, а силният долар ще поеме в обратна посока. "Ако растежът на САЩ се забави през следващата година, както се очаква, златото ще се възползва от по-голямото търсене на отбранителни активи", предвиждат от Goldman, очаквайки, че може да има допълнителна подкрепа от покупки на централната банка.

Заложете на дълги позиции при соята и на къси при царевицата. "Предстоящите разговори на Г-20 в Аржентина вероятно ще бъдат също толкова важни за краткосрочната посока на цените на зърно в САЩ, колкото обикновено е лятото", смятат от инвестиционната банка.

"Нашето мнение за вероятния резултат от срещите за продължаващата търговска война (най-вероятно пауза, но с известна възможност за нормализиране) е по-оптимистично от това, на което в момента залагат пазарите", очакват от Goldman.