Страховете за петрола и другите суровини са преувеличени, а дори онези, които ще бъдат най-потърпевши от евентуална търговска война между САЩ и Китай, си струват да купуват, съветва инвестиционната банка Goldman Sachs в изследователска бележка.

През юни някои суровини разтревожиха търговците заради слабото търсене в развиващите се пазари, рисковете от търговска война и решението на производителите на петрол да увеличат производството.

Най-голямо внимание привлякоха тарифните заплахи между администрацията на президента Доналд Тръмп и търговските партньори на САЩ по света. Очаква се в петък Белият дом да въведе 25% мита върху китайски внос за 34 млрд. долара, а Пекин обеща да отговори със същото.

Макар мнозина да предполагат, че това може да е началният залп за световна търговска война, която би засегнала по-големите икономики, според Goldman суровините няма да бъдат сериозно засегнати.

"Само пазарите, които не могат да бъдат пренасочени към други потребители, ще бъдат засегнати от предложените тарифи на 6 юли. Смятаме, че влиянието на търговската война върху пазарите на суровини ще бъде минимално, с изключение на соята, където пълното пренасочване на доставките не е възможно", твъдят от банката.

Въпреки това договорите за соя все още запазват "стойност на сегашните нива". На 19 юни соевите фючърси се понижиха до 9-годишно дъно след тревоги за търговска война между Вашингтон и Пекин.

"Вярваме, че всички тези опасения са прекалено големи. Дори соята, най-заплашената от всички активи от търговска война, сега е подходяща за купуване", пишат анализаторите на Goldman.

"Импулсът при петрола вече е в ход, заради новините за по-строги санкции срещу Иран и допълнителни прекъсвания на доставките", отбелязват от банката.

Goldman Sachs мотивира оптимистичната си прогноза за суровините със силния световен растеж и изчерпването на запасите на енергийните и метални пазари, което вероятно ще доведе до по-високи цени.

Банката прогнозира 12-месечна възвращаемост от 10% за S&P Goldman Sachs Commodity Index.