През последните 4 години Кипър е събрал повече от 4 млрд. евро, продавайки европейско гражданство на руски и украински олигарси по схемата "златна виза".

Чрез нея кипърските власти осигуряват гражданство на супер богатите, което им дава правото да живеят и работят в цяла Европа в замяна на парични инвестиции. Повече от 400 паспорта са издадени в рамките тази схема само през миналата година, показва разследване на британския вестник Guardian.

Част от хората, възползвали се от тази схема, са известни бизнесмени и лица със значително политическо влияние, някои от които са обвинени в корупция. За хора като тях се изискват строги проверки за източниците на богатството им.

Сред тях са бивш член на руския парламент, основателите на най-голямата търговска банка в Украйна и милиардер в бизнеса с хазартни игри са сред новите имена. Имената им обаче не се разкриват.

Вестникът припомня случая сруския милиардер Дмитри Риболовлев, който също получи кипърско гражданство през 2012 г. Риболовлев, чието състояние се оценява на 7.4 млрд. долара, инвестира в най-голямата кипърска търговска банка - Bank of Cyprus.Негов говорител заяви, че е "естествено той да получи гражданство, след като е станал инвеститор в Bank of Cyprus".

През миналата година се заговори, че руският милиардер е в близки бизнес отношения с Доналд Тръмп и дори се срещал се нго по време на предизборната му кампания.

Списъкът хвърля светлина върху малко известната, но силно печеливша индустрия и повдига въпроси относно проверките на кандидатите, извършени от кипърските власти.

Схемата се прилага в повечето държави от Европейския съюз, като всяка въвежда свои правила за инвеститорите. Стартирала през 2013 г. настоящата схема на Кипът за гражданство чрез инвестиции изисква кандидати да инвестират 2 млн. евро в собственост или 2.5 млн. евро в компании или държавни облигации. Няма изискване за владеене на език или пребиваване, освен посещение на страната веднъж на всеки 7 години.

Антикорупционната група Global Witness призова "да се осигурят най-строгите проверки на кандидатите и гаранции за процеса".

Португалският евродепутат Ана Гомеш нарече продажбата на "златните визи" "абсолютно неморална и извратена". Тя разкри, че няколко пъти се е опитала да получи имената на купувачите на "златни визи" в Португалия, но без успех.

Гомеш и колегите й от Европейския парламент ще обсъдят поправка в правилата, която изисква от държавите да извършат задълбочени проверки на кандидатите за "златна виза". Европейската комисия също започна свое разследване дали проверките се извършват правилно.

Кипърското министерство на финансите заяви, че програмата е предназначена за "истински инвеститори, които създават търговска база и придобиват постоянно пребиваване в Кипър".

Те заявиха, че са направени строги проверки на всички граждани, подали заявления за инвестиции, включително проверка за изпиране на пари от кипърска банка.