Биткойнът започна новата година с увеличение на цената от над 28%. Това е най-добрият ръст за първия месец на годината от 31-процентното рали през 2020 година, преди да започне пандемията, съобщава Bloomberg.

Повишението помогна да се увеличи цялата стойност на дигиталните активи до над 1 трлн. долара - равнище, с което се раздели през ноември, когато избухна кризата с FTX, показват данни на CoinGecko.

Минути преди 9:00 българско време на 16 януари, цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се увеличава с над 2% за денонощието до $21 191, готвейки се за 13-и пореден ден на ръстове. По-малките монети като етер, рипъл и кардано също са на зелено със съответно ръстове от 3,1%, 2,7% и 4%.

Повишенията са залог, че краят на лихвените повишения се задава - прогноза, която също така дава тласък и на цените на акции, облигации и злато.

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Новината идва на фона на общото обезценяване на криптовалутите

Но дори и така инвеститорите се опасяват, че тези активи все пак са стигнали твърде бързо твърде високи цени, като се има предвид, че Федералният резерв обещава да запази политиките на лихвени повишения, докато все още завишената инфлация не се успокои.

Тазгодишните ръстове в цената на биткойна са сред признаците, че все още има много печалба за обиране на пазара и инвеститорите ще продължат да действат много по-малко мечо, отколкото говорят, коментират експерти от крипто сектора.

Припомняме, че биткойнът потъна с над 60% през 2022 година, с окето повдигна доста въпроси за бъдещето на крипто сектора.

Сегашното повишение на цената на иткойна обаче помогна да се увеличи цялата стойност на дигиталните активи до над $1 трилион.

Биткойнът в подем: Криптовалутите изпревариха акциите и златото

Биткойнът в подем: Криптовалутите изпревариха акциите и златото

Цената на биткойна достигна триседмичен връх