Наскоро Русия обяви плановете си за въвеждане на нова валута, подкрепена със злато в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Идия, Китай, Южна Африка) и това повдига въпроси за потенциалното ѝ въздействие върху... Биткойн, съобщава сайтът Watcher Guru.

Идеята за алтернативна валута от известно време е тема дл оста обсъждане в рамките на икономическия съюз на глобалния Юг.

Въвеждането на валута, обвързана със златото, вероятно ще има отрицателен ефект върху щатския долар, но дали в крайна сметка това може да бъде от полза за Биткойн, който е водещият дигитален актив на пазара?

Цената на биткойн се повиши до над $30 000 за първи път от месеци: ще расте ли още?

Цената на биткойн се повиши до над $30 000 за първи път от месеци: ще расте ли още?

Цената на криптовалутата все още е доста под историческия връх от над $64 000 в края на 2021 година

Русия обяви намерението си да разработи валута, подкрепена със злато, в рамките на БРИКС

Това придобиване на злато от страна на блока накара много хора да смятат, че то е в подготовка за въвеждането на новата валута.

Ако наистина бъде въведена, тази обезпечена със злато валута би могла да продължи усилията за дедоларизация, които блокът предприе през последните месеци.

Снимка 599527

Източник: Wasabi

С наближаването на срещата на върха дискусиите около разширяването на блока - тема, на която членовете му отдавна обръщат внимание, вероятно ще заемат централно място.

Как перспективата за създаване на валута на БРИКС, подкрепена със злато, ще има отражение върху Биткойн и неговото бъдеще?

Действително, с продължаващото обсъждане на валутата на БРИКС, стойността на щатския долар ще продължи да намалява. Нещо повече, това само ще увеличи стойността на Биткойн като алтернативна валута.

Впоследствие общото му пазарно значение ще нарасне, тъй като тези две различни реалности се случват едновременно.

Новата банка за развитие на блока заяви, че наличието на алтернатива на щатския долар е дългосрочна цел. Независимо от това Русия съобщи, че БРИКС наистина ще създаде търговска валута, подкрепена със злато. 

Според информация в руските медии, тази валута ще бъде официално обявен именно по време на срещата на върха през август.

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Новата валута може да бъде подкрепена със злато, редкоземни метали или други активи