Компаниите, които извличат литий от земята, се готвят за светлото бъдеще, в което електрическите автомобили ще завладеят пътищата. Но пътят не е без дупки и остри завои: цените на метала се сринаха заради рязък скок на добива и спад на търсенето в Китай, пише Bloomberg.

Между средата на 2015 и средата на 2017 г. цената на лития - мек, сребърно-бял метал, който е изключително важен за презареждаемите батерии, почти се утрои, след като броят на електромобилите по пътищата в света достигна 5 милиона, а автомобилната индустрия започна да се притеснява за предлагането.

Това предизвика отварянето на шест нови мини в Австралия от 2017 г. насам. Но макар бумът на електромобили да идва, той все още не е тук. Растежът на продажбите в Китай, най-големият пазар в света, се забавя. И състезанието за попълване на веригата за доставки също се забави.

Резултатът: 30% срив за лития и притеснения къде е дъното.

Снимка 436077

Източник: Bloomberg

"Последните данни за електромобилите наистина показаха забавяне на растежа. И като добавим излишъка при предлагането, търсенето вече се оказва проблем", казва Вивиен Лойд от Macquaire Capital Ltd. "Най-важното за инвеститорите е да преценят коя компания ще оцелее".

През първите три месеца на 2019 г. продажбите на електромобили в Китай расте с около 90% спрямо година по-рано. И макар това да звучи впечатляващо, е наполовина от ръстът, записан през между 2017 и 2018 г., по данни на BloombergNEF.

Чили искаше да забогатее от "бялото" си злато, но сега тази цел изглежда все по-далечна

Чили искаше да забогатее от "бялото" си злато, но сега тази цел изглежда все по-далечна

Няколко компании се отказват да правят заводи за батерии в страната

Междувременно производството на литий в Австралия, най-големият производител в света, се очаква да се повиши с около 23 процента през следващите две години. А миналият месец ресорният министър в Чили, която е вторият най-голям производител, заяви, че настоящото управление иска да удвои производството в рамките на следващите четири години. Производителите на метала се изправят и пред други пречки, включително забавяне на възможността светът да извлече лития от рудата.

Макар дългосрочната прогноза да остава силна, някои производители намаляват прогнозите си за печалбата в краткосрочен план.

Производителите "виждат, че [продажбите на] електромобилите ще се изстрелят нагоре след години и искат да бъдат доминиращите играчи през 2023, 2025, 2030 г", казва Джоел Джаксън, анализатор в BMO Capital Market. До 2030 г. доставките на батерии ще трябва да се увеличат повече от десетократно, според прогноза на BNEF, като електромобилите ще отговарят за 70% от търсенето.

Прогнозиран излишък

Източник: Bloomberg

Прогнозиран излишък