Инвеститорите имат навика да обръщат в много по-голяма степен вниманието си към печелившите сделки и не толкова към губещите. За да покажем обаче, че всяка монета има две страни, ще представим най-големите загуби на трейдърите в историята.

10. Загубата от 1.9 милиарда долара на CITIC Ltd.

Китайският конгломерат загуби близо 2 милиарда долара на валутните пазари по време на финансовата криза от 2008-ма година. Това е било с около една трета повече от печалбата на финансовата институция през 2007 година.

Впоследствие ръководителите на компанията са били съдени за огромните загуби, вслествие на залозите на институцията върху австралийския долар.

9. Загубата на UBS от 2 милиарда долара

Швейцарската банка е натрупала загуба в размер на 2 милиарда долара от неоторизирана търговия в инвестционното й звено.

Лондонската полиция арестува впоследствие трейдърът на банката Куеку Адоболи по обвинения в превишаване на правомощията си и в злоупотреба.

8. Загубата от 2 милиарда долара на JPMorgan Chase

На 10-ти май 2012-та година, на извънредна пресконференция, ръководителят на JPMorgan - Джейми Даймън обяви, че неговата банка някак си е загубила 2 милиарда долара от търговия на финансовите пазари за шест седмици.

Обвинен за това е ръководителят на лондонското звено на банката.

И макар да не се стига до конкретно обвинение, трейдърът в лондонското звено, известен с прякора "London Whale", е бил разследван за търговия с деривати на стойност 10 трилиона долара.

7. Загубата от 2.5 милиарда долара на Aracruz

Производителят на метали е загубил тази сума по време на финансовата криза през 2008-ма година. Тя е била свързана с бразилския реал, местната за компанията валута, която е поевтиняла с 24% спрямо долара само за осем седмици.

6. Загубата от 2.65 милиарда долара на Credit Suisse

Швейцарската банка е регистрирала тази загуба през четвъртото тримесечие на 2007 година. Става ясно, че нейните дългови книжа са неправилно оценени от работещите в институцията. Още един пример, как проблеми с вътрешния мениджмънт на една компания може да води до страховити загуби.

5. Загуба от 3.5 милиарда долара на Sumitomo Corp

Японската финансова компания губи тази сериозна сума на металните пазари през 1995 година. Тя се материализира, след като топ трейдъра с мед - Ясуо Хаманака регистрира непозволени сделки и покрива губещи позиции.

Той е осъден на осем години затвор.

4. Загубата от 4.6 милиарда долара на Long-Term Capital Management

В един от първите скандали свързани с хеджфондове в САЩ, LTCM губи приблизително 4.6 милиарда долара по време на руската финансови криза през 1998 година. Фондът в последствие е ликвидиран в началото на 2000-та година.

3. Загуба от 6.5 милиарда долара на Amaranth Advisors

След бърз ръст на популярността на този фонд, и печалба от 1 милиард долара за пет години, активите на фонда бързо нарастват до 9 милиарда долара. Бързото издигане обаче, е последвано от почти толкова бързото падение.

Компанията колабира през 2006-та година, след като регистрира загуба от 6.5 милиарда долара от търговия с газови фючърси.

2. 7.2 милиарда долара загубени от Societe Generale

Тази история стана изключително популярна през последните години. В резултат на неразрешени сделки от страна на трейдъра Жером Кервиел, банката натрупва загуба от 7.2 милиарда долара.

Кервиел прекарва три години в затвора, като му е забранено някога да работи отново в сферата на финансовите услуги. В допълнение му е наложена глоба в размер на цялата изгубена сума.

1. Загубата от 9 милиарда долара на Morgan Stanley

Една от водещите щатски финансови институции - Morgan Stanley, заема губещата страна по време на ипотечната криза в САЩ през 2008-ма година, резултирала в най-голямата сделка от търговия с финансови инструменти в света след Великата Депресия.

Трейдърът с деривати Хауърд Хъблър е обвинен за тази катастрофална по размер загуба. Хъблър се смята, че е загубил повече от който и да е трейдър в световната финансова история.