Курсът на американския долар си понижава по отношение на еврото, паунда и йената във вторник, тъй като инвеститорите надценяват устойчивостта на икономическото възстановяване на САЩ, отбелязва Trading Economics.

Общата валута се търгува спрямо американската днес сутринта на ниво $1,2082 за евро срещу $1,2052 за евро при закриване на сесията в понеделник..

Днес на пазара за едни долар дават 104,88 йени в сравнение с 105,23 йени предния ден.

Еврото се търгува спрямо йената за около 126,7 йени при 126,82 йени в понеделник.

Британският фунт стерлинг днес сутринта достигна максимален обменен курс за повече от две години и половина. Паундът се търгува на ниво около $1,3782 за лира в сравнение с $1,3743 за лира ден по-рано.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, намалява с 0,2%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,23%.

"Валутният пазар е в състояние на несигурност", цитира вестник "Фигаро" анализатора на "Сосиете Женерал" Кийт Джукс, който подчертава неясните икономически перспективи в САЩ.

Въпреки че безработицата в САЩ е спаднала до 6,3% през януари, работните места растат с бавни темпове и пандемията продължава да оказва негативно влияние върху пазара на труда.

"Това е напомняне, че все още сме далеч от пълната заетост, което е целта на системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) и това би трябвало да намали очакванията за затягане на паричната политика на САЩ", каза анализаторът на MUFG Лий Хардман.

В същото време някои икономисти смятат, че приемането на нов пакет стимули за 1,9 трилиона долара, предложен от американския президент Джо Байдън, може да ускори инфлацията, принуждавайки Фед да предприеме действия.