В деня, в който официално бе обявено, че Съединените американски щати са в рецесия, индексът S&P 500 достигна и надхвърли нивото си от края на 2019 г. и така излиза на зелено за 2020 г., предава Bloomberg.

Само 53 дни след като достигна дъно и изтри $10 трлн., S&P 500 възстанови загубите за 2020 г. с 47% поскъпване от 23 март насам. При затварянето на пазарите в понеделник, на ниво 3 232 пункта, индексът е само на 5% от рекорден връх."Не мисля, че дори най-оптимистично и бичи настроените бикове очакваха това", казва Дейвид Сауърби, портфолио мениджър в Ancora Advisors в Кливланд. "Думите, които идват на ум, са епичен, монументален".

Изненадващо силният доклад за заетостта в САЩ, който показа, че икономиката на САЩ е добавила 2,5 млн. работни места през май, подкрепи силно пазарите. Dow Jones Industrial Average добави 461,46 пунка, или 1,7%. S&P 500 се покачи с 38,46 пункта, или 1,2%. Технологичният Nasdaq добави 110,66 пункта, или 1,1%, до 9 924,74 - нов рекорд за индекса.

Значителното възстановяване на технологичните акции помогна и на трите индекса да възстановят част от загубите. Dow и S&P 500 остават на 6,7% и 4,5% от върховете, достигнати през февруари.

"Има редица индикатори, които виждаме от няколко седмици и които биха ви накарали да смятате, че излизаме от рецесия", казва Андрю Слаймън, управляващ директор в Morgan Stanley Investment Management. Но посочва, че инвеститорите остават скептични и все още държат голяма част от средствата си в кеш. Някои от тях се опасяват от втора вълна на вируса. "Вирусът няма да изчезне за два месеца", казва Оливър Джоунс, старши икономист в Capital Economics.

Рецесия

В деня, в който Nasdaq достигна нов връх, а S&P 500 изтри загубите за годината, в САЩ официално обявиха, че са в рецесия. Най-голямата икономика е навлязла в рецесия през февруари, слагайки край на 128-месечна експанзия - най-дългата в историята. Разбира се, съобщението на Националното бюро за икономически проучвания не е изненада, но групата обикновено изчаква няколко месеца преди да обяви началото на рецесия. Мащабите и скоростта на спада този път обаче ги накараха да избързат.

През първото тримесечие на 2020 г. икономиката на САЩ се свива с 5%, а икономисти прогнозират, че през второто спадът ще бъде далеч по-сериозен. Карен Динан, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics, смята, че рецесията този път ще бъде по-кратка от тази през 2007-09, но възстановяването ще е също толкова бавно и мъчително.

Ще купувате акции? Изчакайте поне три месеца

Ще купувате акции? Изчакайте поне три месеца

Нивата на пазарите са рекордни, а прогнозите за икономиката - мрачни