Ако не искате да скъсявате акции, то вариантите пред вас в текущата среда може би са два - да изчакате няколко месеца или да купувате акции, които в най-голяма степен са близо до дъната си. И тъй като малък брой компании са близо до дъната си, то вариантът с изчакването като че ли изглежда далеч по-удачен. И да - не бива да се притеснявате дори и да изтървете още 5 или дори 10% ръст на пазара. Защото никой не може да каже къде ще спре възстановяването на финансовите пазари.

Но колко точно трябва да чакате?

Отговорът е поне три месеца, за да се ориентирате в обстановката. Август или септември могат да се окажат ужасни, както неведнъж са доказвали в исторически план. Защо? Защото компаниите ще са изнесли ужасни резултати за второто тримесечие, включващо по-голямата част от затварянето на икономиките по света. И защото трябва да има максимално отърсване от позитивните очаквания, преди акциите да изпуснат излишния "горещ въздух".

Само погледнете към нивата, при които се търгуват повечето от акциите на водещите компании. Особено на тези, които изнесоха по-добри от очакванията резултати за първото тримесечие. Повечето от технологичните компании, а и самият Nasdaq, са на крачка или при нови рекордни стойности. Нима това ви прилича като удачен момент за покупка на акции преди масиран срив в резултатите им? Или дори и да смятате, че моментът е ужасен - замислете се за потенциалния възходящ потенциал. А той клони към най-много между 5 и 10% над текущите нива при потенциален нов тест или дори "фалшив пробив" на предходните рекорди на индексите.

Не забравяйте съвета на гениалния Уорън Бъфет: "Страхувайте се, когато другите са алчни...". А причини за страх има много и по много най-различни направления. Най-малкото можем да погледнем към рекордния кеш, който Бъфет държи. А той го държи, не защото иска, а защото не вижда нищо евтино за покупка, или пък изчаква по-добри цени, каквото може би е добре да направим и всички ние.

Рекордните нива от февруари бяха при ситуация преди да се затвори световната икономика. В момент, когато големите инвеститори се обръщаха към историята и прогнозираха краткотраен и незначителен върху икономиката ефект на коронавируса. Преди тримесечие на спад за икономиката на САЩ от 30% годишно или повече. Преди загубата на близо 40 милиона работни места за американците, преди очакванията нивото на безработица в САЩ да се задържи над 10% поне до края на следващата година.

И да, на пазарите се търгуват бъдещи очаквания. Но как бъдещите очаквания за трайна безработица над 10% поне през следващата година са заложени в рекордните стойности на акциите и индексите? Как очакваното свиване на потребителските разходи, потенциалното повишаване на спестяванията и отлагането на по-значителните покупки, са заложени в нивата на акциите (отвъд правителствената помощ, която в момента и през следващия месец най-вероятно ще се стича към американските и европейските домакинства). А кой ще плаща този дълг, който е рекорден? Това са все въпроси, от които на бъдещите инвеститори трябва да им се "изправят косите". Или поне да актуализират очакванията си за бъдеща доходност.

Сега логиката е следната: държавните облигации са с ужасна доходност. Трябва да се инвестира в инструменти с по-висока доходност. Правителството запълни моментно дупката в потреблението. Но колко време може да продължи това? Какво ще стане, когато при отваряне на икономиките стане ясно, че хората не ходят на ресторанти, не пътуват със самолети, отлагат почивки и покупка на автомобили, летните си круизи, изобщо повишават спестяванията си, в момент на несигурност за тяхната работа? Какво ще стане, когато видим серия от фалити в ключови сектори (като например на шйстовите производители), които могат да заплашат разразяване на нова финансова криза в стил 2008-ма година?

Истината е, че в момента рисковете са твърде много. Реалността е, че съотношението риск-доходност в момента е може би едно от най-лошите през последните години. Защото ревизията на резултатите ще е надолу. Защото при текущите нива финансовите съотношения на компаниите ще се влошат много рязко с излизане на следващите резултати и при низходяща корекция на прогнозите за следващите тримесечия и изобщо цялата година. И докато на пазарите се търгуват очаквания, потенциално бъдещо влошаване на "оптимистичните очаквания" в момента може да се отрази по направление на негативна за инвеститорите посока през следващите месеци. А и не бива да забравяме старото правило на Уолстрийт, което на база на най-лошите шест месеца за инвеститорите в годината гласи - "продавай през май и си почивай".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари.