Директорът на централната банка на Бангладеш Атиур Рахман се оттегли, след като киберпрестъпници откраднаха над 100 милиона долара от чуждестранните резерви на страната, съобщи BBС.

Той подаде оставката си на премиера Шейх Хасина, след като стана ясно, че неизвестни хакери са откраднали парите от сметка на бангладешката банка в клона на Федералния резерв в Ню Йорк. Кражбата се е случила още през февруари, но Рахман не е съобщил за това на правителството.

Финансовият министър на азиатската страна Абул Маал Абдул Мухит обясни, че е научил за случая от медийни публикации. Те гласят, цитирайки банкови служители, че групата зад нахлуването е използвала откраднати данни, за да изглеждат легитимни исканията за превод на суми в брой.

Ако всички трансакции бяха преминали успешно, престъпниците щяха да се измъкнат с около един милиард долара. Трансферите обаче са били спрени, когато обемът на исканията за прехвърляне породил подозрения в други банки.

За да осъществи атаката, групата е проучвала вътрешните процеси в централната банка на Бангладеш, за да могат убедително да се представят като служители, когато правят молба за преводите.

Все пак самият брой на трансакциите и правописна грешка накарали банковите служители да се усъмнят за кражба.

Хакери (почти) откраднаха $1 милиард от валутните резерви на Бангладеш

Хакери (почти) откраднаха $1 милиард от валутните резерви на Бангладеш

Глупава грешка обаче осуетила опита им

Парите, които хакерите все пак успели да откраднат, се озовали в сметки в Шри Ланка и Филипините. Част от средствата били възстановени от Шри Ланка, но останалите били изпрани чрез казина във Филипините. Централната банка обяви, че работи с местните власти, за да си възвърне останалата сума.

Правителството на Бангладеш публично обвини Федералния резерв в Ню Йорк за това, че не е забелязал съмнителните преводи по-рано.