Големият срив на криптовалутите от началото на 2018 година все повече прилича на друга криза, случила се точно след началото на новото хилядолетие.

Дигиталните пари паднаха до ново дъно в средата на тази седмица, като от януари досега те вече са изгубили 80% от стойността си, пишат от Bloomberg, цитирани от Yahoo Finance.

Поредният срив е изпреварил вече се оказва по-лош от времената на дот-ком балона, когато някои технологични компании фалираха, а други загубиха значителна част от пазарната си капитализация. Тогава индексът на американския фондов пазар Nasdaq Composite изгуби 78% от стойността си.

Манията по криптовалутите, обхванала света през 2017 година, събуди надежди и очаквания, че блокчейн технологията ще успее да намери място и ще реформира редица сектори от финансите до хранителната индустрия.

Резултатът обаче беше в опасно бърз скок в цената на дигиталните пари, спекулации на пазара и въвеждането на по-строги регулации при търговията с тях.

Все пак някои инвеститори, залагащи на криптовалутите, дават като пример достигналите нови върхове технологични компании, справящи се все по-добре повече близо две десетилетия след "спукването" на дот-ком балона. В защита на bitcoin те посочват, че най-голямата електронна валута се е възстановявала и друг път от подобни сривове.