Изглежда, че пазарът прави нещо, което обикновено се случва преди корекции, пише CNBC. Когато S&P 500, Nasdaq и CBOE Volatility Index (т. нар. "Индекс на страха") се покачват заедно, това често е предшественик на 10 до 15% спад, предупреждава Джулиян Емануел, главен стратег в BTIG.

От началото на 2018 г., когато това започне да се случва, сме на седмици от корекция. Последният път бе през септември. И смятам, че историята може да се повтори, казва той.

Според Емануел S&P 500 може да се отдръпне до нива около 4 000 пункта. В понеделник индексът падна с 0,18% до 4 387,16, а от началото на годината записва ръст от 17%.

По думите му, страховете около делта варианта на Covid-19 в сезон, в който акциите обичайно изпитват затруднения, може да създаде опасна ситуация. Експертът посочва, че корекция би била здравословна за бичия пазар, тъй като ще му даде нов старт.

Американските акции започнаха седмицата с лек спад, след като доходността по американските облигации продължи спада си заради по-слаб от очаквания растеж в производствения сектор в страната.Исторически, август месец е по-слаб, особено ако S&P 500 вече е записал над 10% ръст за годината, казват от Berspoke Investment Group. Американските акции отчетоха шести пореден месец на покачване през юли — най-дългата серия от 2018 г. насам.

*Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционни решения