Цената на златото в четвъртък сутринта се покачва, като се стабилно се фиксира над 1790 долара за тройунция и доближи психологическата граница от 1800 долара за тройунция. Ръстът на котировките се подкрепя от отслабването на долара и очакванията за забавяне темпа на повишаването на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време, цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 34,30 долара, или с 1,95%, до 1794,20 долара за тройунция.

На спот пазара благородният метал се търгува по 1779,54 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в същото врме се покачи с 3,44% до 22,53 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта се понижи с 0,35%, до 105,58 пункта. Обезценяването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от търговци, притежаващи други валути.

Пазарите обръщат внимание на коментарите на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ,  Пауъл, който потвърди целесъобразността от забавяне на повишаването на основния лихвен процент ден по-рано.

Според CME Group 79% от експертите очакват повишение на лихвите през декември с 50 базисни пункта до 4,25-4,5% годишно. Преди това регулаторът повиши лихвата със 75 базисни пункта четири пъти подред.

Сигналите от Фед относно паричната политика влияят върху котировките на златото, тъй като решенията за лихвите се отразяват върху курса на долара, към който цената на благородния метал е чувствителна.