Цената на златото в четвъртък сутринта расте заедно с отслабването на долара, причинено от очакванията за допълнителна наливане на финансови ресурси в подкрепа за американската икономика, сочат данните от търговията.

Днес сутринта стойността на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачмва с 0.27%, или с 5 долара, до 1 871,5 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто поскъпнаха в същото време с 0,87% до 25,99 долара за унция.

Отслабването на американската валута продължава да стимулира цената на златото, като я прави по-привлекателна за притежателите на други валути. Обезценяването на долара е свързано с оптимизма на пазарите в очакване на финансова подкрепа за американската икономика след встъпването в длъжност на новия президент на страната Джо Байдън.

По-рано Байдън предложи пакет от стимули в размер на 1,9 трилиона долара. Проектът беше подкрепен от лидерите на демократите в Конгреса. Освен това кандидатката за поста на министър на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви по-рано тази седмица, че ще работи по втори пакет за подкрепа за американската икономика.

Аналитикът от Axi Стивън Инс отбелязва, че инфлационните очаквания влияят и върху цените на златото. "Подозирам, че доходността на американските държавни облигации . Ще определи посоката на движение на жълтия метал и ралито може да продължи, ако по-нататъшни инфлационни очаквания започнат да действат", каза анализаторът пред Ройтерс.