Цената на златото в понеделник сутринта намалява на фона на растежа на долара спрямо основните световни валути, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта намалява с 0,34% - или с 6,4 долара, до 1898,8 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто паднаха с 1,26% до 24,3 долара за унция.

Цената на златото е под натиск заради растежа на долара. В този случай металът става по-скъп за инвеститорите и търговците, притежатели на друга валута. Доларът се подкрепя от нарастващия брой заразени с коронавирус в САЩ, както и от несигурността около преговорите за пакет за подкрепа на икономиката на страната по време на пандемията. Председателят на Долната камараа на Конгреса САЩ Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин продължават да обсъждат размера на пакета от икономически стимули.

Освен това инвеститорите наблюдават предизборната надпревара в страната. Изборите в страната са насрочени за 3 ноември, предсрочното гласуване вече е в ход.

"В краткосрочен план изглежда няма стимул да се търсят допълнителни купувачи на злато. Това до голяма степен се дължи на факта, че търговията се извършва в сянката на предстоящите президентски избори в САЩ и преговори за приемане на пакет за икономическа подкрепа", каза анализаторът на IG Markets Кайл Рода, цитиран от Ройтерс.