Цената на златото е малко по-ниска в сряда сутринта, но се закрепи над $ 1700 за унция след коригиращото отслабване на долара във вторник, показват данните от търговията.

Днес сутринта стойността на априлските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,33%, или с 5,7 долара - до 1711,2 долара за тройунция. Ден преди ценният метал поскъпна с 2,3%, като счупи психологическия "крайъгълен камък" от 1700 долара за унция.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 1,27% до 25,85 долара за унция.

Във вторник доларът отслабна спрямо останалите световни валути на фона на падащата доходност по американските държавни облигации. По-евтиният долар прави златото по-достъпно за инвеститорите, които притежават други валути. В резултат на това търсенето на злато нараства.

В сряда обаче доларът се върна към растеж и златото се обезцени след скок на котировките от над 2% във вторник.

Като цяло доларът поддържа възходяща тенденция: от началото на годината американската валута показва месечен растеж, докато цената на златото от своя страна намалява. Ако в началото на годината златото е струвало повече от 1900 долара за унция, в началото на февруари то е било около 1860 долара, а в началото на март вече бе по-малко от 1750 долара за унция.

Тъй като златото е чувствително спрямо динамиката на долара, инвеститорите гледат новините за спасителния пакет за икономиката на САЩ, както и очакват серия от заседания на големите централни банки. В четвъртък ще има среща на Европейската централна банка, а следващата седмица - заседания на Федералния резерв на САЩ, Банката на Англия и Банката на Япония.