Златото като "защитен" актив във вторник сутринта се обезценява умерено на фона на пазарния оптимизъм, причинен от новините за нова ваксина срещу коронавирус, сочат данните от днешната търговия.

Цената на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата в Comex Ню Йорк по това време днес сутринта се понижи с 0,11% или с 2,15 долара до 1 885,65 долара за тройунция.

В същото време фючърсите за сребро за декември спаднаха с 0,04% до $ 24,8 за унция.

Стойността на златото е под натиск от новините на американската биотехнологичната компания Moderna. Вчера компанията обяви, че резултатите от третата фаза на опитите с нейната коронавирусна ваксина показват ефективност от 94,5%. Новините за напредъка в разработването на ваксини подхранват интереса на инвеститорите към рискови активи и обезкуражават търсенето на по-безопасното злато.

В същото време анализаторите предупреждават, че ще отнеме време, преди ваксината да се използва. "Ваксината е много добра, но проблемът е, че ще отнеме доста време, за да я приложим дори в развитите страни," каза Барт Мелек, ръководител на стокова стратегия в TD Securities, пред Ройтерс.