Резервната банка на Австралия (RBA), която изпълнява ролята на Централна банка на страната, не промени основния си лихвен процент на заседанието си днес, запазвайки го на 3,6% - което е максималната му стойност от май 2012 година насам, т.е. за последните 10 години.

Управителят на RBA Филип Лоу предупреди, че Централната банка е готова да възобнови повишаването на основните лихви, ако е необходимо, съобщи Интерфакс.

"Управителният съвет на RBA смята, че може да се наложи по-нататъшно "затягане" на паричната политика, за да се върне инфлацията към целевата стойност зададена от Централната банка", казва Лоу в свое изявление.

По думите му, "настоящото решение за запазване на досегашното ниво на основната лихва на Австралия, дава време за оценка на състоянието на икономиката на страната и нейните перспективи в условията на сериозна неопределеност".

Целевата стойност за темпа на инфлацията, поставена от Централната банка, е 2-3% на годишна база.

От май миналата година основният лихвен процентът е повишен общо с 350 базисни пункта. Инфлацията в Австралия за февруари беше 6,8% на годишна база, забавяйки темпа си спрямо декември миналата година, когато на максималното ниво от 8,4%.

ЕЦБ с ново агресивно повишение на основните лихви, до 14-годишен връх

ЕЦБ с ново агресивно повишение на основните лихви, до 14-годишен връх

ЕЦБ не се повлия от критичното положение при втората по големина швейцарска банка