През последните месеци централните банки купуват такъв обем злато, какъвто не се е случвало да търсят от Втората световна война насам. И това се случва на фона на геополитическите рискове и силния долар, стимулиращи търсенето на безопасни защитни активи.

Широк спектър от фактори доведе до възраждането на златото, твърдят експертите от изследователската фирма Bernstein, цитирани от Business Insider. Те включват освен геополитическите рискове, опасенията около нарастващите правителствени дългове, както и схващането, че златото носи по-добра възрвъщаемост от редица други активи.

Специалистите посочват, като забележителен факт, че за първи път от края на Втората световна война търсенето от страна на централните банки расте осезаемо.

"Покупките на злато се увеличават при почти рекордни нива на държавния дълг на САЩ, който прави по-нежелан избор някои други активи", посочват специалистите.

Към момента жълтият метал се търгува на ниво около 1,319 долара за тройунция или с около 10% по-скъпо от дъното, до което падна цената му през септември.

Прогнозите са, че търсенето ще продължи да расте, докато доставките ще се запазят на досегашното ниво, което ще тласне стойността на златото още нагоре.

"Както при всяка друга суровина, стабилното търсене и слабото предлагане предполагат покачване на цените", допълват от Bernstein.

Търсенето на злато в световен мащаб е нараснало с 4%, а интересът от страна на централните банки е скочил със 74% до 651,5 тона, показват данни на Световния съвет за златото.

Златна треска обзе централните банки

Златна треска обзе централните банки

Рекордно високи нива на търсене на метала отбелязват банките през 2018 г.