Общата стойност на всички биткойни в обращение достигна рекордните над 14 милиарда долара в четвъртък.

Виртуалната валута скочи с 5 процента през деня до най-високите си нива за последните три години, предаде агенция Reuters.

Цената на един брой от дигиталните пари се качи до 875 долара на европейската обмена борса Bitstamp, с което отбележи най-силно ниво от януари 2014 година и отпрати валутата към най-доброто й дневно представяне през последните шест месеца.

Това в сравнение със стойностите от 435 долара в началото на годината много експерти свързват с постоянното обезценяване на китайския юан, който се потопи с почти 7 на сто през тази година.

Данните показват, че по-голямата част от търговията с дигиталните монети се осъществява в Китай, така че всяко увеличение на търсенето от там значително влияние върху цената.

Цифровата валута все още е далече от върховете си в края на 2013 година, когато се търгуваше за 1 163 долара на борсата Bitstamp.

Но тъй като повече виртуални монети продължават да се добавят към системата - около 12,5 на всеки 10 минути, общата "пазарна капитализация" в четвъртък надмина 14.01 милиарда долара.