Пълномощният представител на президента на Руската федерация в Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев предложи да се увеличат данъците върху дивидентите на предприятия, чието ръководство не вдига заплати на служителите, предвид повишаването на пазарните цени, предаде РИА Новости.

Трутнев отбеляза, че институцията "следи отблизо ситуацията, тъй като хората са притеснени днес и може би се наблюдава началото на общ проблем с ​​повишаването на цените".

"Трябва да се уверим, че мениджърите, собствениците на предприятия наблюдават темповете на растеж на заплатите и ги повишават поне с нивото на инфлацията, така че реалната покупателна способност на населението да не пада", каза той. "Възможно е да се обвърже темпът на растеж на заплатите в дадено предприятие с данъчните дивиденти на собствениците.Така че те да разберат, че ако самите те искат да печелят пари, трябва да помагат на хората и да споделят печалбите си с тях."

Той изтъкна също, че правителството предприема мерки за ограничаване на покачването на цените. "Но въпреки това трябва да разберем, че няма да можем просто да замразим цените в Руската федерация. Ако направим това, ние просто ще отпаднем от световната икономика, ще се върнем в Съветския съюз и ще продължим в същата посока към икономическата криза ", заключи пълномощникът.