Броят на супер богатите домакинства в САЩ достигна нов връх миналата година. Той е приблизително колкото цялото население на Швеция - 9 млн. души или Португалия - 10 млн. души.

Повече от 10,2 милиона домакинства са имали нетно богатство от $1 до $5 милиона, без в тях да се включва стойността на тяхното основно жилище, пише Bloomberg. Според изследване на компанията за анализи Spectrem Group свръх заможните жители са се увеличили с 2,5% спрямо 2017 година.

Въпреки че броят на заможните расте, това се случва с много бавни темпове заради отслабването на световния икономически ръст и политическата среда в САЩ.

Домакинствата с активи между $5 и $25 милиона са нараснали с 3,7% до 1,4 милиона. А тези със състояние над $25 милиона са се увеличили с около 0,6% и вече са 173 000 според проучването.

То сочи още, че броят на най-богатите американци се е повишил над два пъти от Световната рецесия, дори когато темпът на нарастване е забавен.

"Част от това забавяне се дължи на смекчаването на капиталовите пазари, след почти десетилетие на силна възвръщаемост и ефекта от данъчната реформа върху богатите домакинства. Въпреки това темпът на растеж на богатите домакинства продължава да изпреварва този на средната класа", обяснява Грег Суид, управител в консултантската фирма Treliant.