Индонезийската рупия падна до най-ниското си ниво срещу долара от повече от 20 години насам, карайки централната банка да се намери, предава CNBC. Валутата се търгуваше за 14,777 срещу долара в понеделник, 8,93 процента спад от началото на годината.

През 2018 година индонезийската рупия бе сред най-лошо представящите се валути в региона. Анализаторите отдават срива ѝ с големи дефицит по текущата сметка и последствията от кризата в Турция, която засегна развиващите се пазари. Сред другите причини са голямото количество дълг, притежавано от чужди лица, както и високото ниво на задълженията на компаниите в щатски долари, казва Вишну Варатан от Mizuho Bank.

41 процента от дълга на Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, е в чуждестранна валута, показват данни на Moody's. Ако рупията поевтинее още, този дълг ще бъде по-скъп за покриване.

"Ако кредитният спред се повиши още заради рисковете за развиващите се пазари, а петролът продължи да поскъпва заради санкциите срещу Иран, рискът от достигане на 15 000 за долар е съвсем реален", заяви още той. Когато цените на петрола растат, сметката за вноса се увеличава.

В Индонезия инвеститорите в Bitcoin скоро ще са повече от тези на борсата

Държавата, в която инвеститорите в криптовалути са повече от тези на борсата

Все повече нейни жители се вълнуват от виртуалните валути

Централната банка предприе няколко хода, за да подкрепи валутата. От май насам повиши лихвите четири пъти и започна да използва резервите си от чуждестранна валута, за да купува рупии.

Правителството наложи и ограничения за вноса, които трябва да задържат дефицита по текущата сметка, който мери потока на стоки, услуги и инвестиции от и към страната. По-малкият внос намалява и нуждата за продажбата на рупии. Дефицитът достигна $2 милиарда през юли.